Pekka

Pekka Haavisto, som började sin karriär som journalist och chefredaktör, har varit riksdagsledamot i 18 år. Han har varit minister två gånger och var Finlands samt Europas första gröna minister. Pekka har också varit ordförande i Gröna Förbundet och också ordförande för de Gröna i Europa. Ute i världen är Pekka känd för sina internationella uppdrag och särskilt i krisområdena. År 2012 tog han sig till andra omgången i presidentvalet.

Pekka är en passionerad bokläsare och samlare. Han är stamkund på många antikvariat. Han har mycket svårt att ge bort böcker och bygger med jämna mellanrum nya bokhyllor i sitt hem.

Pekka har alltid tyckt om att röra sig på cykel och ibland kan man få syn på honom cyklande längs Helsingfors cykelvägar, koncentrerad på dina egna tankar.

Pekkas andra stora passion är gamla bilar, särskilt Wolksvagen bubblor. Han har fixat på ett tiotal olika bubblor men har med långa tänder gjort sig av med sina sista tre bubblor och har inte hunnit skaffa sig nya.

Däremot har Pekka en femtio år gammal mahognybåt som han har skaffat från Sverige och restaurerat. På sommaren 2017 kunde man se honom puttra förbi Porkala udd mot Ekenäs nationalpark eller liggandes för ankar utanför någon obebodd holme. Om man hade kommit riktigt nära båten skulle man antagligen ha sett en lycklig man ligga i kajutan med den gamla Asa-transistorradion inrattad på Jake Nymans popradio. Men om du hade frågat vad han tänker på skulle svaret antagligen vara något i stil med ”Afghanistan”. Sådan är Pekka.