Pekka Haavisto ja Tarja Halonen puivat pakolaiskriisiä podcastissa

Uutisissa kolmeen minuuttiin mahtuu usein vain kielteisiä asioita, mutta meidän tehtävämme on seurata maailmaa ja kertoa myös niitä hyviä tarinoita, joita maailmassa tapahtuu – ja tapahtuu yhä enemmän, jos niin haluamme. Näiden tarinoiden kertominen on podcastini tavoite.

Presidenttiehdokas Pekka Haaviston podcastin kuudennessa jaksossa vieraana on presidentti Tarja Halonen. Haavisto ja Halonen pureutuvat keskustelussaan pakolaisuuden juurisyihin.

Viime vuosina Suomeen on tullut paljon pakolaisia Irakista. Halonen ja Haavisto pohtivat podcastissa mikä on johtanut nykytilanteeseen.

“Uskalsin esittää pettymykseni turvallisuusneuvoston eräiden pysyvien jäsenten kansainvälisen lainsäädännön vastaisesta kannasta ja tästähän kyllä meteli sitten nousi.”, Halonen kertoo YKn yleiskokouksessa 2004 pitämänsä puheenvuoron jälkimainingeista.

“Olin keskustellut asiasta silloisen ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa. Olimme sitä mieltä, että tällaisessa kohteliaassa muodossa voisin kertoa kantani, jonka olin Suomessa paljon selkeämmin sanonut. USAn menettely oli kansainvälisen lainsäädännön vastaista. Se oli hyökkäyssota ja sitä ei olisi pitänyt hyväksyä. Sain torut siitä, että USAa ei pidä koskaan missään tilanteessa arvostella. Mielestäni edelleenkin pitää kaikin mahdollisin keinoin pitää yllä kansainvälisen lainsäädännön tai kansainvälisen tradition menettelyä, jolla pyritään rajoittamaan sodankäyntiä pienimpään mahdolliseen, eikä sallia sitä tällaisena minkä tahansa valtion käyttämän omaehtoisena toimeenpiteenä lopettaa itselleen kiusallisena pidetty tilanne.”, sanoo presidentti Halonen.

Pekka Haaviston podcastissa puretaan 10 kriisiä, joiden ratkaisemisesta on kiinni maailman tulevaisuus. Aikaisemmat jaksot ovat käsitelleet Lähi-itää, ilmastonmuutosta, maaseudun ja kaupungin vastakkainasettelua, Afrikan tulevaisuutta ja EU:n kriisiä. Luvassa on vielä muun muassa Venäjä-jakso sekä jakso työn tulevaisuudesta.

”Uutisissa kolmeen minuuttiin mahtuu usein vain kielteisiä asioita, mutta meidän tehtävämme on seurata maailmaa ja kertoa myös niitä hyviä tarinoita, joita maailmassa tapahtuu – ja tapahtuu yhä enemmän, jos niin haluamme. Näiden tarinoiden kertominen on podcastini tavoite”, presidenttiehdokas Pekka Haavisto sanoo.

Myös Tarja Halonen on optimistinen. ”Me voitetaan lopulta ja saadaan askel askeleelta parempi maailma aikaiseksi”, sanoo Halonen podcastissa.

Pekka Haaviston podcastia voi kuunnella iTunesissa, Spotifyssa tai Haaviston verkkosivujen kautta.

Julkaisuvapaa valokuva Tarja Halosesta ja Pekka Haavistosta: https://haavisto2018.fi/assets/files/2018/01/tarja-ja-pekka-podcastissa.jpg
Valokuva: Veera Luoma-aho