Päivä Jyväskylässä

Kiertue jatkui tiistaina 9.1. Jyväskylässä. Aamulla suuntasimme Korpilahdelle Alkio-opistolle, jossa opiskelijat olivat järjestäneet vaalikeskustelun. Paikalle oli saapunut suuri määrä valveutuneita nuoria, jotka nostivat esiin kiperiä kysymyksiä muun muassa ilmastonmuutoksesta. Alkio-opisto on itselleni tuttu jo 1970-luvun lopulta ja 1980-luvun alusta, kun siellä järjestettiin monia nousevan ympäristöliikkeen keskusteluja.

 

Korpilahdelta jatkoimme kohti Jyväskylän pääkirjastoa, jossa Jeri Aalto jo rutiinilla haastatteli Lipunnosto-kirjasta. Pääkirjastolla ihmiset muistuttivat, kuinka paljon siniristilippu oikein suomalaisille merkitseekään. On tärkeää, että lippumme pysyy yhteisenä ja kuvastaa koko kansaa.

Valterin Onerva-erityiskoululla lapsille ja nuorille oltiin järjestämässä omia presidentinvaaleja. Kyselytilaisuuden jälkeen päästiin tutustumaan koulun hienoihin tiloihin, jotka oli suunniteltu palvelemaan monenlaisia erityistarpeita. Sain myös mielenkiintoisen esittelyn näkövammaisten kannettavasta lukulaitteesta. Opiskelijat pohtivat myös jatko-opiskelumahdollisuuksia ja esimerkiksi henkilökohtaisen avustajan tarvetta opiskelujen yhteydessä.

Rauhantyö on aihe, josta tulisi yhteiskunnassamme puhua enemmän. Jyväskylän Lyseon koululla tarjoutuikin tilaisuus kertoa kokemuksistani rauhanvälitystyöstä. Kysymyksiä heräsi laidasta laitaan, asevarustelusta pukeutumiseen: ”Mitä panisit päällesi linnanjuhliin?”, ”Frakin.”

Moventaksen tehtaalla saimme tutustua tuulivoimalavaihteiden valmistukseen. Vaihteet ja niiden konehuoneet olivat valtavia – yli kontin kokoisia – ja suunniteltu kestämään huikeita rasituksia. Yritys investoi tuotekehitykseen ja työllistää suomalaisia osaajia suuren määrän.

Viimeisenä vuorossa oli keskustelutilaisuus Kirkon kasvatuksen päivillä rauhan teemasta. Karri Miettinen (Paleface) juonsi tilaisuuden ja muita keskustelijoita olivat Vesa Valtonen (turvallisuuskomitean pääsihteeri), Ilmi Salminen (YK:n nuorisodelegaatti) ja Janetta Vettenranta (Suomen lähetysseuran kirkollisen työn koordinaattori). Myöskin musiikkiesityksiä saatiin kuulla Palefacelta sekä Gospel Covertajilta.

Kolmen päivän kiertämisestä jäi hyvä maku. Kilometrejä mittarissa, mutta paljon tavattuja ihmisiä ja uusia kontakteja. Tästä on hyvä jatkaa!