Kainuusta kohti Keski-Suomea

Maanantaiaamu 8.1. alkoi Kajaanissa Hotelli Valjuksen aulassa Kainari-lehden haastattelulla, haastattelijana Seppo Turunen. Puiden painamat sähkölinjat ja jatkuvat säästä johtuvat sähkökatkot olivat olleet koko Kainuun vierailumme teema. Teemaan sopien myös vaaliautoamme kaapelikäynnistettiin maanantaina aamulla, ja Kajaanista etsiskeltiin sopivaa uutta akkua. Ei löytynyt, ennenkuin matka jo jatkui kohti Vuolijokea.  

 

Vuolijoelle heitti autollaan Kalle Kunnas, ja mainio paikallinen tilaisuus pidettiin Runokki-puodissa, jossa myynnissä kukkia sekä sisustus- ja lahjatavaraa. Vihreiden telttaa kukkakaupan edessä piti Seppo Jonninen. Naapurit katselivat tien toiselta puolelta, mitä kummaa Runokissa on menossa, soittivat – ja tulivat sitten paikalle. Väkeä riitti ja tunnelma oli hyvä.

Otanmäen SEO:lla ikähaarukka oli laaja: samana päivänä inttiin neljäksi menevä kaveri ja eläkeläisten asioista keskustelevia aktiivisia ihmisiä. Otanmäen SEO:n erikoisuus oli paikallinen apteekki, jossa apteekkari Juha Konttila esitteli toimintaa. Hän kertoi olevansa kotoisin Pietarsaaresta, mutta käy töissä Otanmäessä. Apteekkien merkitys on Konttilan mukaan kasvamassa nimenomaan neuvontatyössä, kun paikalliset terveyspalvelut muuten ovat vähentyneet. Otanmäessä tunnelma oli positiivisen odottava – Transtechin junanvaunutehtaalla riittää töitä ja Otanmäen kaivoksen uudelleenavaamista suunnitellaan. Kaivoksen mahdolliset ympäristövaikutukset myös huolestuttivat.

Viitasaaren kaupunginjohtaja Janne Kinnunen toivotti tervetulleeksi samana päivänä avattuun hirsirakenteiseen päiväkoti Marjametsään. Paikalle oli toivottamassa tervetulleeksi myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sisko Linna. Upeaa uutta puurakentamista ja hienot tilat lapsille. Onnea uudelle ilmastoystävälliselle puurakennukselle!

Päivän jännittävin osuus oli ajelu sivuvaunullisella moottoripyörällä Ural Dneprillä päiväkodilta Viitasaaren vanhalle yhteiskoululle. Kuskina oli Vesa Holm, ja Viitasaari näytti kauniilta moottoripyörän sivuvaunusta katsottuna kirkkaana pakkaspäivänä. Koulun eteen näytille oli tuotu myös Holmin upea traktorivanhus.

Vanhalla hirsirakenteisella koululla käytiin läpi presidentinvaalien teemoja, Venäjän kehitystä ja pakolaiskriisin vaikutusta. Keskusteltiin myös kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden henkilöiden kohtalosta. Monet kokivat voimattomuutta sen edessä, että jo pidempään Suomessa ollut turvapaikanhakija, jolla on jo työ- ja opiskelupaikka, joutuu lähtemään maasta kielteisen turvapaikkapäätöksen saatuaan.

Viitasaaren jälkeen oltiin Äänekosken Citymarketilla, jossa paikallisia aktiiveja ja paikallista väkeä kokoontui moikkaamaan. Keskusteltiin koulutuksesta – Äänekoskella on mahdollisuus suorittaa kaksoistutkinto. Äänekosken biotuotetehdas ei vielä näy kaupungissa muuttovoittoisuutena. Nuorison pahoinvointi on yksi äänekoskelaisten suurimmista huolista. Äänekoski-Jyväskylä -tien paranemista odotetaan – yhteys Jyväskylään on ruuhkainen. Myös kevyen liikenteen väylien parantamista valmistellaan.

 

 

Jyväskylässä Kauppakeskus Sepässä vietettiin vaalijuhlaa. Juontajana toimi Bella Forsgren ja oman puheenvuoronsa käytti myös olympiauimari Ari-Pekka Liukkonen. Musiikista vastasi Timo Rautiainen. Kirjailijahaastattelun teki jo rutiinilla Jeri Aalto. Väkeä riitti, ja juhlan jälkeen tutustuttiin myös uuden kauppakeskuksen kestävän kehityksen ajatteluun. Piipahdus kahvipuoti Papussa ja välipala streetfood-ravintola Taikurissa kruunasivat vierailun.

Ilta alkoi ravintola Teerenpelissä opiskelijoiden järjestämässä tapahtumassa, joka koski matkoja ja matkustamista. Yleisökysymykset olivat tiukkoja: miten yhdistää halu matkustaa tai ammatti ulkomailla ekologisuuteen, kun lentoliikenne on osasyyllinen ilmastopäästöihin. Kaikille nojatuolimatkailijoille suosittelin Lin Jutangin klassikkoa ”Maallinen onni” sekä Mika Waltarin matkakirjoja ”Yksinäisen miehen juna” ja ”Lähdin Istanbuliin”. Lin Jutangilla on mainio aforismi: ”Hyvä matkailija ei tiedä, minne hän on menossa, täydellinen matkailija ei tiedä edes, mistä hän on tulossa. Hän ei tiedä edes omaa nimeään.”

Ilta päättyi Teerenpelissä välittömään tunnelmaan dj-keikalla. Puhetta, pulinaa, kuvia, pieniä tarinoita, uusia kontakteja, uusia ihmisiä. Tammikuiseksi maanantai-illaksi paikka oli poikkeuksellisen täynnä. Hyvän mielen ilta.