Kainuun kierroksella

Sunnuntaiaamuna 7.1. klo 6 lähtö kohti Kuhmoa. Oli pitkään pimeää, sitten lunta tiellä. Kainuun kohdalla alkoivat tietä reunustaa lumen painamat puut. Sähköyhtiön miehet kaikkialla töissä yrittäen palauttaa sähköjä. Huoltovarmuudesta ja sähkönjakelun toimivuudesta tuli tärkeä osa kaikkia tapaamisia Kainuussa.

 

Kuhmossa ravintola Eskobarissa Silja Keränen ja Ville Nyman haastattelivat ”Lipunnosto”-kirjasta. Venäjän läheisyydestä keskusteltiin, ja toiveita esitettiin henkilöliikenteen helpottamiseksi Vartiuksen raja-asemalla. Kuhmolainen-lehti oli paikalla tekemässä juttua.

Sotkamossa positiivinen yllätys Kahvila Makeassa – paikka oli avattu sunnuntaina keskustelua varten ja paljon väkeä oli paikalla. Leena Sarpola ja Kalle Tolonen ovat luoneet Sotkamoon uskomattoman viihtyisän kahvilan. Kalle Kunnas ja Silja Keränen jututtivat. Myös urheilusta puhuttiin, kun Sotkamossa kerran oltiin. Paikalla myös Sotkamo-lehti tekemässä juttua.

Tunnelma muuttui vielä tiiviimmäksi Ristijärvellä, jossa K-Marketin eteen oli pystytetty vihreä teltta, tarjolla oli kahvia ja glögiä, ja yli 20 ihmistä oli paikalla. ”Muut ehdokkaat porhaltavat tästä ohi”, ristijärveläiset päivittelivät. Pysähdyimme pitkäksi toviksi juttelemaan Ristijärven palveluista, työllisyyskehityksestä ja tulevaisuuden näkymistä. Äkäslompolosta saatu punainen pipo pääsi testiin – pakkasta oli miinus kahdeksan.

Kontiomäen Nesteelläkin tehtiin pysähdys, ja tilaisuuden yhteydessä tavattiin myös Paltamon vihreää valtuutettua Mari Saarenpäätä.

Ilta päättyi Kajaaniin, jossa 60-70 henkeä tuli tapaamaan RockHouse Kulmaan dj-keikan pariin. Sunnuntai-illan tunnelma oli keskittynyt, ja levyjen väliin saattoi jutella pidempiäkin spiikkejä.

Kiitos Kainuun vihreille, Silja Keräselle, Kalle Kunnakselle, Ville Nymanille ja muille loistavasta päivästä Kainuussa.

PS. Ikäväksemme kuulimme maanantaina, että Ristijärvellä oli tapahtunut traaginen onnettomuus putoavien sähkölinjojen kanssa. Tämäkin muistuttaa, miten tärkeää on saada taajamissa johdot maan alle ja taajamien ulkopuolella helpommin korjattaviksi tielinjojen varteen.