Pekka Haaviston itsenäisyyspäivän puhe

Suomea ei rakennettu sodassa vaan Suomea puolustettiin sodassa. Rauha on Suomen suuri tarina.

Lyhennelmä Pekka Haaviston itsenäisyyspäivän puheesta Hopeatien vanhusten palvelutalossa 6.12.2017

Tänään itsenäisyyspäivänä ajattelen Lucina Hagmania, joka 1907 ensimmäisten naisehdokkaiden joukossa kävi vaalikampanjaa eteläisessä Hämeessä. Voi sitä vihapuheen määrää, joka naisehdokkaisiin kohdistettiin! Heidän kykyjään epäiltiin, mutta he tulivat eduskuntaan ja lähtivät ajamaan tasa-arvon Suomea. Hagmanin ensimmäinen lakialoite koski aviovaimon oikeutta hallita omaisuuttaan.

Suomea ei rakennettu sodassa vaan Suomea puolustettiin sodassa. Rauha on Suomen suuri tarina.

Kun liikun maailmalla rauhanvälitystehtävissä, huomaan, että Suomi tunnetaan tasa-arvosta, koulutuksesta, ympäristöstä ja ihmisoikeuksien kunnioittamisesta. Suomi ei ole tärkeä vain meille suomalaisille vaan kaikille niille, jotka etsivät rauhanomaisen rinnakkaiselon malleja.

Tapasin viime kesänä Afganistanin presidentin Ashraf Ghanin, joka historiaan perehtyneenä miehenä tenttasi minulta 20-luvun tapahtumista Suomessa. Hän kysyi, miten sopu saatiin syntymään niin nopeasti vuoden 1918 tapahtumien jälkeen, että jo vuonna 1926 Suomessa oli vähemmistöhallitus. Kävimme läpi maareformit ja tilattomien kysymyksen ja totesimme, että näistä Afganistan voisi oppia.

Meillä on paljon sellaista tietoa sodasta ja rauhan tekemisestä, jota maailmalla tänä päivänä tarvitaan.

Det finns mycket i Finlands historia och i vårt sätt att göra saker som vi kunde dela med oss av till andra länder, som en del av vårt fredsarbete. Den fungerande tvåspråkigheten är ett exempel. Till exempel i Namibia beundrade man och förvånades över vår modell där språkliga minoriteter får service och utbildning på sitt modersmål. Den här modellen skulle behövas också i afrikanska regioner med många språk och etniska grupper. En modell som ger utrymme och rättigheter åt många kulturer och språk är också ett recept för fred.

Selvitäkseen seuraavat sata vuotta Suomi tarvitsee kolmea asiaa.

Ensimmäinen niistä on rauha. Rauhan tekemiseen ei riitä se, että pidämme rauhaa vain omilla rajoillamme. Maailman kriisit ja epäoikeudenmukaisuus uhkaavat meitä, jollemme puutu niihin niiden syntysijoilla.

Emme selviä myöskään, jos emme huolehdi ympäristöstämme. Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tulee olemaan meidän sukupolvemme sankaritarina – tai jos epäonnistumme, suuri epäonnistumisemme.

Kolmanneksi tarvitsemme tasa-arvoa. Ei vain tasa-arvoa miesten ja naisten kesken. Myös mahdollisuuksien tasa-arvoa – miten tasoitamme tietä kaikille. Koulutuksen tasa-arvoa, jossa koulutusmahdollisuudet eivät ole kiinni vanhempien varallisuudesta tai asuinpaikasta. Ja tasa-arvoa, joka antaa meille oikeuden elää elämämme ilman kiusaajia, ilman uhkaajia, henkilökohtaista koskemattomuuttamme kunnioittaen.

Hyvää itsenäisyyspäivää ja seuraavaa sataa vuotta.