Pekka Haavisto vaatii reilun kaupan kännyköitä

Meillä on oikeus tietää tuotteiden alkuperä, millaisella työvoimalla raaka-aineet hankitaan, mitkä ovat sosiaaliset oikeudet, millainen vaikutus paikallistalouteen, miten tuotanto vaikuttaa ympäristöön. Jollemme tätä tiedä, olemme sokeita kuluttajia.

 

Suuri osa kännyköissä käytetystä koltaanista tulee Kongon demokraattisesta tasavallasta. Kaivosten hallinnasta käydään veristä taistelua ja aseelliset ryhmät vahtivat kaivoksia. Lapsityövoiman käyttö ja seksuaalinen väkivalta on arkea, siviilit ovat kriisin keskellä. Puoli miljoonaa kongolaista on lähtenyt maanpakoon.

”Meillä on oikeus tietää tuotteiden alkuperä, millaisella työvoimalla raaka-aineet hankitaan, mitkä ovat sosiaaliset oikeudet, millainen vaikutus paikallistalouteen, miten tuotanto vaikuttaa ympäristöön. Jollemme tätä tiedä, olemme sokeita kuluttajia.”, totesi Haavisto eilen Slushissa.

Yhdysvallat sääti konfliktimineraaleja koskevia lakeja jo 2010, EU toukokuussa 2017. Tämä ei Haaviston mielestä riitä: ”Tarvitsemme kansainvälisen sertifiointijärjestelmän mineraalien tuotannolle. Sen kehittämisen tulee olla osa Suomen ulkopolitiikkaa. Lisäksi tarvitsemme kuluttajien liikkeen konfliktimineraaleja vastaan.”

Lisää aiheesta Pekka Haaviston blogissa https://haavisto2018.fi/2017/12/02/reilun-kaupan-kannykat/