Podcast-sarja Maailman 10 kriisiä, ensimmäinen osa julkaistu

Pekka Haaviston ”Maailman 10 kriisiä” podcast-sarja käsittelee maailman vaikeimpia kriisejä ja etsii ratkaisuja niihin. Tulevissa jaksoissa pureudutaan kotimaisiin, eurooppalaisiin ja globaaleihin kriiseihin. Podcastit julkaistaan syksyn aikana ja viimeinen jakso tammikuussa 2018.

Ensimmäinen jakso käsittelee ilmastonmuutosta ja Pekka Haaviston vieraana on Sitran johtaja Mari Pantsar: olemme pahasti myöhässä ilmastonmuutoksen torjumisen kanssa, lisäksi ilmastonmuutokseen sopeutumisen eteen on tehty aivan liian vähän.

Pantsarin mukaan ilmastonmuutos on muuttumassa ihan akuutiksi kriisiksi eli aikaa ilmastonmuutosta torjuville toimenpiteille on enää muutamia vuosia. “Jos me teemme nyt Suomessa tai muualla maailmassa strategioita vuoteen 2050, ikävä kyllä ne tulevat liian myöhään”, Pantsar havannoi YK:n yleiskokouksessa vallinnutta yhteisymmärrystä tilanteesta. Podcast
Rauhanvälitystehtävissä Pekka Haavisto on nähnyt ilmastonmuutoksen vaikutukset: “Meidän aiheuttamat vaikutukset ovat usein tuolla mailman köyhimmissä maissa hyvin konkreettisia. Kun kaivo kuivuu, ei ole kasteluvettä. Ympäristömuutoksia käytetään sodankäynnin osana, eivätkä ihmiset voi ostaa itselleen parempaa ympäristöä – jää jäljelle pakolaisuus.”

Haaviston ja Pantsarin keskustelussa nousi esille seitsemän johtopäätöstä. Niistä tarkemmin myös blogissa.