Haaviston vaikuttamisrekisteri 1.1.2017 alkaen

Haastoin kansanedustajat, ministerit, presidenttiehdokkaat ja kunnalliset päättäjät julkaisemaan oman vaikuttamisrekisterinsä eli ”lobbarirekisterinsä”. Tämä on tärkeää päätöksenteon avoimuuden kannalta. Oman vaikuttamisrekisterini julkaisen nyt.

FacebookTwitter

Haastoin lauantaina 23.9.2017 kansanedustajat, ministerit, presidenttiehdokkaat ja kunnalliset päättäjät julkaisemaan oman vaikuttamisrekisterinsä eli ”lobbarirekisterinsä”. Tämä on tärkeää päätöksenteon avoimuuden kannalta. Oman vaikuttamisrekisterini julkaisen nyt. Siihen on koottu sellaiset tapaamiset vuoden 2017 alusta, jotka mielestäni vaikuttamisrekisteriin kuuluvat.

Eduskunnan vieraslistat eivät ole sama asia kuin vaikuttamisrekisteri. Suuri osa tapaamisista tapahtuu eduskunnan ulkopuolella, ja eduskunnassa taas käyvät kansanedustajien vieraina ihan tavalliset kansalaiset ja äänestäjät, jotka eivät suin surminkaan halua nimiään julkisuuteen tai rekistereihin.

Minulla on eduskunnassa vuoden aikana käynyt mm. työpaikkakiusaamista kokevia, huumeita käyttävien lasten vanhempia, mielenterveysongelmista kärsiviä, lastensuojelun nuoria asiakkaita sekä omassa kotimaassaan painostuksen tai vainon kohteeksi joutuneita oppositiopoliitikkoja ja ihmisoikeustaistelijoita. Tällaisten ihmisten nimet eivät kuulu julkisuuteen.

Kokosin oman vaikuttamisrekisterini siten, että jätin listasta pois:
1. Henkilökohtaiset tapaamiset (perhe, ystävät)
2. Yksityishenkilöt, jotka ovat halunneet tavata kansanedustajaa omissa asioissaan
3. Ministereiden ja ministeriöiden henkilökunnan tapaamiset
4. Muut valtionhallinnon tapaamiset
5. Muiden kansanedustajien ja eri eduskuntaryhmien tapaamiset
6. Kuntien ja maakuntien edustajien tapaamiset, ellei kysymyksessä ole näiden omistama yhtiö ja sen asia
7. Europarlamentaarikkojen ja europarlamentin henkilökunnan tapaamiset
8. Diplomaattisten edustajien tapaamiset
9. Kansainvälisten tahojen tapaamiset, kun tavattavat henkilöt edustavat maansa hallituksia tai eri poliittisia ryhmiä
10. Tavanomaiset kansanedustajan puhetilaisuudet (esim. puheet juhlissa, oppilaitoksissa, puolueiden tilaisuuksissa jne.) kun puhetilaisuuteen ei liity muuta keskustelua ja toiminnan esittelyä
11. Osallistumiset kansainvälisiin kokouksiin ja seminaareihin kansanedustajan ominaisuudessa
12. Eduskunnan valiokuntien jäsenenä, ETYJ-valtuuskunnan jäsenenä sekä ulkoministerin rauhanvälityksen erityisedustajana tehdyt tapaamiset sekä matkat, joiden aikana ollut näihin tehtäviin liittyviä tapaamisia (näistä tapaamisista muistiot ja dokumentaatio eduskunnassa tai ulkoministeriössä)
13. EU:n, ETYJ:n, Afrikan Unionin ja näitä vastaavien kansainvälisten organisaatioiden edustajien tapaamiset
14. Puheenvuorot ja tapaamiset Vihreän liiton ja sen jäsenjärjestöjen sekä muiden poliittisten puolueiden ja niiden jäsenjärjestöjen kanssa
15. Tavanomaiset tapaamiset ja kokoukset järjestöissä joissa toimin: Suomen Setlementtiliiton hallituksen puheenjohtaja, Kirkon Ulkomaanavun hallituksen jäsen, European Institute of Peace hallituksen puheenjohtaja, Euroopan poliittisten säätiöiden organisaation ENoP:n hallituksen jäsen, Bolidenin Bcause-säätiön hallituksen jäsen
16. Tavanomaiset vierailijaryhmät eduskunnassa (eduskuntaan ja eduskuntatyöhön tutustuminen)
17. Tavanomaiset vaalityöhön ja vaalikiertueisiin liittyvät tapaamiset (esim. kunnallisvaaleihin ja presidentinvaaleihin liittyvät vaalitilaisuudet ja niiden valmistelu)
18. Eduskuntaryhmän järjestämät tapaamiset, joista ryhmä pitää omaa rekisteriä

Näillä rajauksilla rekisteristä tulee lukukelpoinen – kansanedustajan päivään kuuluu parhaimmillaan 10-15 eri tapaamista ja kokousta. Omassa työssäni ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä ja Euroopan rauhaninstituutin hallituksen jäsenenä myös kansainväliset tapaamiset ovat merkittävä osa kalenteria.

Rekisteriin on merkitty organisaatio, henkilö, tapaamisen aihe, mahdolliset muut huomiot sekä erillinen ruksi silloin, jos tapaaminen on tapahtunut omasta pyynnöstäni. Näin käy usein mm. maakuntamatkoilla, kun samalla halutaan tutustua paikalliseen yritystoimintaan ja järjestökenttään.

Otan mielelläni kommentteja ja parannusehdotuksia tähän rekisteriin meiliini: haavisto@fin.la

Katso yhteenveto tapaamisista täältä

The post Haaviston vaikuttamisrekisteri 1.1.2017 alkaen appeared first on PEKKA HAAVISTO.

Source: Haaviston vaikuttamisrekisteri 1.1.2017 alkaen