Haavisto julkaisi oman vaikuttajarekisterinsä

Haavisto haluaa lisätä päätöksenteon avoimuutta ja haastaa kansanedustajat, ministerit, presidenttiehdokkaat ja kunnalliset päättäjät julkaisemaan omat tietonsa.

Viikko sitten lauantaina 23.9.2017 Pekka Haavisto haastoi kansanedustajat, ministerit, presidenttiehdokkaat ja kunnalliset päättäjät julkaisemaan oman vaikuttamisrekisterinsä eli ”lobbarirekisterinsä”. Samalla hän sitoutui itse siihen, että julkaisee kaikki tämän vuoden lobbaustiedot omilla sivuillaan.

 

Haaviston mielestä olisi tärkeää, että tällainen rekisteri saataisiin Suomessa niin hallituksen, eduskunnan kuin kuntapäättäjienkin käyttöön – tasavallan presidenttiä unohtamatta. Lobbaus tulisi kirjata sen tapahtumispaikasta riippumatta, eli myös eduskunnan ja ministeriöiden tilojen ulkopuolella.

Haaviston nyt julkaisemaan vaikuttajarekisteriin on koottu sellaiset tapaamiset vuoden 2017 alusta, jotka hänen mielestään vaikuttamisrekisteriin kuuluvat. Rekisteriin on merkitty organisaatio, henkilö, tapaamisen aihe, mahdolliset muut huomiot sekä erillinen ruksi silloin, jos tapaaminen on tapahtunut Haaviston omasta pyynnöstä.
Julkaisussa myös kerrotaan millaiset tapaamiset on jätetty pois, jotta rekisteri pysyisi lukukelpoisena. Kansanedustajan päivään kuuluu parhaimmillaan 10-15 eri tapaamista ja kokousta.